8713
Historie Laren

Historie Laren

geplaatst op 18-03-2012 door Redactieteam Laren Gelderland

Laren wordt al in vanaf 1294 genoemd

Laren is momenteel zeker 720 jaar oud, want in 1294 wordt Laren al beschreven in documenten. Tot 1 augustus 1971 was Laren zelf een zelfstandige gemeente, waartoe ook het dorp Barchem behoorde. In 1854 werd de gemeente Verwolde bij Laren gevoegd. Iets later, van 1865-1938 beschikte Laren zelfs over een eigen station gelegen aan de spoorlijn Zutphen - Oldenzaal. Momenteel heeft Laren meer dan 1800 inwoners en is een dorp in de gemeente Lochem in het noordoosten van de provincie Gelderland.

Laren en de omgeving

Laren is van oudsher al bekend vanwege zijn vele landgoederen en bijbehorende kastelen en landhuizen. Rond het dorp liggen Oolde, Verwolde en Ampsen. Huis Verwolde is ingericht als museum. Het landgoed rond dit huis herbergt ook de dikste eik van Nederland, met een omtrek van ruim 7,5 meter. Deze boom draagt de toepasselijke naam "Dikke Boom".
Ook woonde de bekende acteur Albert Mol tot zijn dood in 2004 in Laren.

De stoomzuivelfabriek

De melk werd in melkbussen aangevoerd op zogenaamde de langwagen. De telefoonpaal geeft ongeveer aan hoeveel mensen er telefoon hadden. 

 

Station Laren

Op het perron staan vaatjes Larensche roomboter gereed voor verzending. Op de achtergrond links is de varkenswaag, die gebruikt werd bij de weging en het transport van varkens per trein.

Herberg 't Langenbaergh

Vanaf Deventer komend gezien. Toen deze opname werd gemaakt, was de ophangbeugel nog te zien waar het uithangbord hing met de twee steigerende paarden, Mirza en Birza. Op de achtergrond het huis van De Wilde, hier vonden de eerste activiteiten plaats van de Boerenleenbank. Links "Witkamp"met schuur en serre. Tussen Witkamp en De Wilde was een pad, de Boterstraat of het Kobuslaantje genaamd. 


Lochemseweg (Rengersweg)

Het huis was van de dokter Huender ( dokter Rijpma ). Het werd vroeger ook wel "Pillenhuus" genoemd. Daarnaast was de woning van Eggink ( tevens Spaarbank ), Boerkamp, daarnaast de zijgevel van "Molenzicht".


 

Deventerweg

Deventerweg, met links Draaier en rechts de dubbele woning van Derk Heueten en Theunisoom Kolkman, De vrouw met de knipsmuts op is Aaltje-meue Kolkman.


Het tramkruispunt

De tram komend uit Deventer en de andere uit Borculo passeerden hier elkaar. De opname dateert van 1904. het ronde raam zat in het voormalig gementelokaal, dat gebruikt werd voor het spreekuur van de burgemeester en eventuele uitpondingen ( noodslachtingen ).


De Molen

Deze molen van molenaar Bast stond ter hoogte van Holterweg 40.

De winkel van H.O. Wansink jr. (voorheen M. Eggink)

Links voor het huis van Otto Wansink en Gerritje Wansink-Kuiper en rechts Mina Brummelman ( getrouwd met F. Kappert ). De Auto was van eierophaler Ponders. Links zien we Gait Nulent en Johan Noordmans.


Laren Jaren '50

Laren, gefotografeerd in de jaren vijftig om kwart voor twee en hoewel dit niet zo'n oude opname is, is de situatie nu duidelijk anders. De muziekkoepel rechts bestaat niet meer. De achtergrond - zoals de silo van de coöperatie en het ijsverkoophokje - is verdwenen. Het wachthuisje van de GTW is nu anders, maar Stegeman en de kerk is herkenbaar.

comments powered by Disqus
BranjiReneBrunsBranjiGoossensDijkermanSuper Snack