Carbid schieten

Carbid schieten


Carbidschieten, dé traditie op oudejaarsdag en ook dit jaar wordt er weer volop geknald rond Laren. 

De oorsprong van dit gebruik komt waarschijnlijk nog uit de tijd van de Germanen met hun joelfeesten, hoewel er toen natuurlijk nog geen carbid verkrijgbaar was. Carbid werd voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor fietsverlichting. Ook werd het – toen er nog geen flessen met acetyleengas te krijgen waren – door de meeste dorpssmeden gebruikt om te lassen. Er was dus eenvoudig aan te komen. Melkbussen waren op het platteland ook ruim voorhanden.

Al ruim 12 jaar heeft Team Loarne voor de nodige knallen gezorgd met het carbidschieten. In november 2015 heeft Team Laorne het bestuur van OJWL benaderd om het stokje van hen over te nemen. 

Zelf willen ze er na heel wat jaren een punt achter zetten. Voor OJWL weinig stof tot nadenken, want het is toch mooi om zo’n goed lopende activiteit door te kunnen zetten?!? Dat gaan zij dan dus ook doen! Op oudejaarsdag zal rond de klok van 13.00 uur de eerste knal te horen zijn! Zij zien jullie graag op oudejaarsdag, zelfde tijd, zelfde locatie!

Elk jaar gaan ze van start met meer dan 20 melkbussen en 1 groot kanon in een weiland op de hoek Lindenbergsdijk/Veltkampsweg. 

Met een klein tractortje worden de weggeschoten deksels door een aantal mannen verzameld, terwijl de melkbussen weer door een ander worden gevuld met carbid en deze nat maakt met water. Weer een ander zorgt er dan weer voor dat de bus met een deksel wordt dichtgemaakt.... klaar voor de volgende knallenreeks.

Door het water vormt er zich ethyn en als dit ontstoken wordt, ontploft het met een dreunende knal waarbij de deksel (of soms een bal) uit de bus schiet en tig meters verderop terechtkomt. De uitdaging van het carbidschieten ligt hem in de moeilijkheid van het timen. Door de hoeveelheid carbid en water en de tijdsduur tot ontsteking te variëren is het een sport een optimale knal te veroorzaken.

Iedereen is daarbij van harte welkom. Of kom anders in de tent om met een drankje het oude jaar gezellig af te sluiten.