Monuta sponsort traject Nazorg uit voorzorg

Monuta sponsort traject Nazorg uit voorzorg


‘Leeuwerik onder de Linde’ begeleidt zorgvrijwilligers Hospice Zutphen Monuta sponsort traject ‘Nazorg uit voorzorg’.

Onlangs overhandigden drie medewerkers van Monuta een cheque van tweeduizend euro aan het Hospice in Zutphen. Coördinatoren Marjo Dashorst en Koertien Minjon en zorgvrijwilliger van het Hospice Hélène de Ruiter, namen hem in ontvangst in een feestelijke en ontspannen sfeer. De cheque wordt besteed aan een programma bij Leeuwerik onder de Linde voor de zorgvrijwilligers van het hospice: ‘Nazorg uit voorzorg’.

‘Leeuwerik onder de Linde’, praktijk voor begeleiding bij levensloop en rouw&verliesverwerking, is gesitueerd op ‘Stroek’ in Laren. Het is een plek die ruimte biedt voor ontmoeten en delen, kracht en inspiratie opdoen, groei en ontwikkeling. Dankzij het Monuta Charity Fonds komt hier na de zomer een groep zorgvrijwilligers van het hospice. Het programma bestaat uit vier bijeenkomsten, één per seizoen, een jaar lang. Een aantal vrijwilligers kan nauwelijks wachten tot de eerste bijeenkomst in september.

Over het hospice, dat er is voor terminaal zieke mensen in de laatste levensfase, wordt veel gedacht: dat het er somber is en serieus en dat je er stil moet zijn. Maar als je er binnenkomt, merk je dat het juist leeft. De sfeer is rustgevend en gastvrij en voelt als een warm thuis. Een betrokkene: “Als je kiest voor het hospice, zeg je ja tegen de dood, dacht ik. Nu weet ik dat het geen sterfhuis is, maar een huis waar je de laatste periode van je leven kunt leven.”

Het hospice heeft zestig zorgvrijwilligers; iedere dag zijn er twaalf van hen aanwezig en ze komen minimaal twee keer per week. Zij zetten zich volledig in voor de vijf gasten en hun naasten, om wie alles draait. Naast de medische en verpleegkundige zorg, gericht op het verlichten van pijn en ongemak, is er ook aandacht voor de emotionele, sociale en spirituele behoeften van de individuele gast.

De vrijwilligers maken de gasten mee in een kwetsbare periode van hun leven. Om te delen, te verwerken en te reflecteren is ‘Nazorg uit voorzorg’ ontwikkeld door Marjanska Leeuwerik en Hélène de Ruiter. De deelnemers wisselen uit over waarom ze dit werk doen en hoe ze daarin voor zichzelf zorgen. Hoe gaan ze om met grenzen en hun eigen ruimte en wat doen ze als ze emotioneel geraakt worden? Het biedt (voor)zorg voor hun inzet en betrokkenheid in hun werk, zodat ze bij elke stervende opnieuw voluit aanwezig kunnen zijn.

Tekst: Anouk Plantinga

comments powered by Disqus