14 december Brookduo, 14.00 en 20.00 uur: 't K'oole testament

14 december Brookduo, 14.00 en 20.00 uur: 't K'oole testament


‘t K’oole testament is de vijfde winterse vertelling, voor de Brook duo kerkentour, geschreven door streekromanschrijver Gert-Jan Oplaat. Het succes van de kerkentour is ongekend gebleken en smaakt naar meer. Ruim 25000 bezoekers zagen de vorige vier vertellingen in verschillende kerken in de regio. Het eerste verhaal Mirrewinter is verfilmd en trok 15000 bezoekers. Een tweede film is in de maak.
” ‘t K’oole testament” is het nieuwe verhaal en wordt ondersteund met dialectliedjes, gedichtjes, lichtshow, beelden en afsluitend het “Stille nacht”.

De zoon van garagehouder Zilverdam, Tonnie, heeft grootse plannen. Amerikaanse auto’s zijn de toekomst. Zijn bravoure botst met de bescheiden en verstandige karakters van zijn ouders. Maar Tonnie zet door en komt in financiële problemen. Zijn omhooggevallen vriendin, boerendochter Catherina Daalder, moet hem uit de brand helpen.
Zij moet haar Ouders, Jehan en Geesje Daalder, die een eenvoudige boerderij in het Brook hebben, bewegen om hen geld te lenen voor de wilde plannen van Tonnie. Als zij dit weigeren beramen Tonnie en Catherina een heel gemeen plan om hun ouders geld afhandig te maken.
Catherina is tevens ook ontzettend bang en jaloers dat haar aangenomen stiefbroer Hilbert, die met Maartje, de dochter van de “smoddelige weul’nvanger” (mollenvanger) verkering heeft de boerderij zal erven. De jaloezie en afgunst haalt in Catherina en Tonnie het slechtste naar boven en zij voeren hun gemene plan door en er wordt “gerommeld” met het testament……….
Maar……..Catherina’s zus Stella en haar grote liefde, dominee Henri Klein Nijhof, steken hier samen met de licht verstandelijk gehandicapte Oom Rijk, een stokje voor….
Wordt het een oud of koud testament?

comments powered by Disqus