345
Stichting Vedel schenkt boom aan Leussinkbad

Stichting Vedel schenkt boom aan Leussinkbad

geplaatst op 19-04-2021 door Redactieteam Laren Gelderland

Het Leussinkbad in Laren bestaat 50 jaar! Het jubileumjaar is 1 april feestelijk gestart met de aanplant van een nieuwe boom. Deze boom werd geschonken door Stichting Vedel.

Het Leussinkbad bestaat 50 jaar
In de jaren ‘60 werd binnen de Larense Middenstandsvereniging het idee geboren om in Laren een eigen zwembad te starten. Na jaren voorbereiding werd het zwembad op 19 mei 1971 daadwerkelijk geopend. Het Larense openluchtbad viert zijn verjaardag het hele seizoen, met stukjes historie via diverse kanalen, activiteiten met feestelijke tintjes en ludieke acties voor abonnees en bezoekers. De feestelijke aanplant van de boom van Stichting Vedel is een mooie aftrap van dit jubileumjaar.

Stichting Vedel zorgt voor vergroening
Namens Stichting Vedel waren Herman Oltvoort, Willy Nijhof en Jos Geverink aanwezig om de boom aan het Leussinkbad te overhandigen. Jos Geverink feliciteerde alle betrokkenen bij het Leussinkbad en sprak de aanwezigen toe: “Stichting Vedel zet zich in om onze mooie leefomgeving in en rond Laren verder te verduurzamen en vergroenen. Dat doen wij met verschillende projecten en kleine initiatieven, zoals het planten van bomen in de periode van de Nationale Boomplantdag.

We schenken deze boom van harte aan het Leussinkbad. Jullie zijn een belangrijk onderdeel van Laren. Het is daarbij heel bijzonder hoe jullie in stand worden gehouden door vele vrijwilligers. Daar zijn we trots op. Met deze boom ondersteunen we jullie plannen voor de huidige herinrichting van het zwembad inclusief de landschapsplannen die jullie daarbij hebben.”

De boom werd in ontvangst genomen door Leussinkbad-beheerder Dinande Wilgenhof, oprichter en oud-bestuurslid Jan Langeler en huidig bestuurslid Karin Spijker.

Boom als onderdeel van landschapsplan Leussinkbad
Op het Leussinkbad was al een mooie plek uitgekozen voor de boom, op basis van adviezen van Sabine van Andel. Sabine is een Larense tuin- en landschapsontwerper (Sabine van Andel Tuin- en Landschapsontwerp) die vrijwillig een herinrichtingsplan ontwikkelde voor het zwembadterrein. Het Leussinkbad wil de komende tijd stapsgewijs invulling geven aan dit meerjarenplan dat onder andere bijdraagt aan een sterkere structuur, schaduw, uitstraling en beleving.

Sabine heeft de boom, een suikeresdoorn, uitgezocht bij Tuincentrum Haneveld. Tuincentrum Haneveld zet zich als noaber van het Leussinkbad al jaren actief in voor het zwembad, met advies over planten, vriendelijke prijzen of hulp bij aanplanten.

Het groene onderhoud wordt gedaan door de ‘groen-mannen’, die elke maandagochtend grasmaaien, snoeien, onkruid wieden en natuurlijk een gezellig bakje koffie drinken. Namens hen waren Herman Eggink, Jan Wink en Teunis Dondertman aanwezig. Zij maakten het gat klaar, waarna Herman Eggink met Jan Langeler de boom plaatsten. Jan Langeler (86) is oprichter van het Leussinkbad en zat maar liefst 27 jaren in het bestuur. Hij proostte samen met de aanwezigen op de boom én op 50 jaar Leussinkbad!

Herman Oltvoort, Willy Nijhof en Jos Geverink van Stichting Vedel
Jan Langeler, oprichter van het eerste uur.
Bestuurslid Karin Spijker
Beheerder Dinande Wilgenhof
Tuinmannen Herman Eggink, Jan Wink en Teunis Dondertman

Seizoensopening op woensdag 12 mei
De seizoensopening is gepland op woensdag 12 mei. Er wordt momenteel volop gewerkt aan de voorbereidingen voor het seizoen en vooral ook het vernieuwen van de accommodatie. De gele glijbaan is stevig aangepast en kan weer volop gebruikt worden. Ook komt er een nieuwe kiosk. Het Leussinkbad verwacht op 12 mei in ieder geval te starten met banenzwemmen, zwemlessen en aqua sporten.

Zwemles en sporten
Vanaf 17 mei starten de zwemlessen A, B, C, spetterles, snorkelen en survival zwemmen. Daarnaast biedt het Leussinkbad weer de volgende sporten: AquaBootcamp, AquaSpinning, AquaJogging en AquaSportief.

Recreatief zwemmen en activiteiten
Afhankelijk van de corona-maatregelen verwacht beheerder Dinande Wilgenhof dat bezoekers ook weer snel recreatief kunnen zwemmen zoals vorig jaar. “Ook verwacht ik dat we dit seizoen ook weer activiteiten kunnen organiseren, zoals de succesvolle disco-avonden, zwemvierdaagse en Houtdorp”.

Het Leussinkbad houdt de corona-gerelateerde ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Dinande: “We hebben vorig seizoen veel geleerd en de draaiboeken liggen klaar om snel uit te breiden zodra dat mogelijk is”.

Jaar-abonnement, nu nog met korting
Het Leussinkbad heeft betaalbare tarieven, zeker met een seizoensabonnement. Dinande: “Veel gezinnen hebben een jaarabonnement, die heb je er al snel uit. Sinds ons vernieuwde systeem kan het abonnement heel makkelijk online worden aangevraagd. Tót de opening op 12 mei koop je de abonnementen mét korting en zwem je het hele seizoen voordelig.”

comments powered by Disqus
ReneBrunsGoossensAdvertentieBranjiBranjiBranji