348
Radio Ideaal zoekt meedenkers in de gemeente Lochem

Radio Ideaal zoekt meedenkers in de gemeente Lochem

geplaatst op 30-10-2020 door Redactieteam Laren Gelderland

Radio Ideaal zoekt meedenkers in de gemeente Lochem. Luistert u graag naar de regionale radio? Wilt u meepraten over de lokale omroep in uw gemeente? Bent u voorstander van afwisselende en onafhankelijke programma’s op de radio? Dan zoeken wij u.

Binnen de gemeente Bronckhorst en ver daarbuiten is Radio Ideaal een populaire lokale zender, waarvan de studio in Zelhem is gevestigd. Omdat er naar grotere omroepclusters gestreefd wordt in Nederland -wat betreft de lokale stations- heeft Radio Ideaal een zendmachtiging aangevraagd voor de gemeente Lochem. Uiteraard in goed overleg met de bestaande lokale omroep van Lochem, die inmiddels is opgeheven. Beide gemeenten passen goed bij elkaar qua bevolking en mentaliteit en het is een gebied met ruim 70.000 inwoners waarin sociale samenhang bestaat.

Een lokale radio is een publiekrechtelijke organisatie die aan verschillende voorwaarden moet voldoen. Deze zijn in de wet vastgelegd. De meest lokale stations werken met gemotiveerde vrijwilligers. Zo ook Radio Ideaal.

Deze zender verzorgt 24 uur per dag uitzendingen, brengt het laatste nieuws en wijst op de wekelijkse activiteiten in de gemeente. Wekelijks is er aandacht voor de gemeentelijke politiek, waarbij een wethouder, een raadslid of de burgemeester aanwezig is in de studio.

Ook maken de gezamenlijke lokale stations sportuitzendingen voor de gehele Achterhoek. Radio Ideaal heeft een website die meerde keren per dag wordt voorzien van vers nieuws en die zeer frequent wordt bezocht. Ze heeft een kabelkrant en is actief op “social media”. Ideaal heeft een fototeam dat regelmatig bijeenkomsten en andere happenings bezoekt. Hun foto’s worden nog dezelfde dag op de website gezet.  Radio Ideaal werkt in de gemeente Bronckhorst intensief samen met allerlei verenigingen en stichtingen die maatschappelijk actief zijn. Verder is er een wekelijks contact met de leden van de gemeenteraad, het college van B&W en de burgemeester. Radio Ideaal is een van de oudste lokale radiostations in de Achterhoek, zij ontstond bijna 30 jaar geleden als Zelhemse zender.  Nu is Ideaal het lokale station in Bronckhorst.  Ze is te bereiken via de ether in vrijwel de gehele Achterhoek op de frequentie 99.5 FM.

Volgens de landelijke overheid wordt de onafhankelijke nieuwsgaring steeds moeilijker.  Daarom wil ze de lokale zenders graag de kans geven deze onafhankelijke nieuwsgaring te intensiveren. Daartoe zijn er grotere clusters nodig. Om dit te kunnen bereiken heeft Radio Ideaal een zendmachtiging gevraagd voor de gemeente Lochem, in overleg met de inmiddels verdwenen Achterhoek FM.  Als deze aan ons zal worden verleend, zal het geluid van Radio Ideaal te horen zijn in de gemeenten Lochem en Bronckhorst.  Als Ideaal de vergunning alsnog krijgt dan zal de manier van werken in Lochem precies dezelfde zijn als in Bronckhorst.

De gemeenteraad van Lochem heeft eerder dit jaar echter besloten om deze  machtiging niet aan Radio Ideaal te geven. Niet omdat zij Radio Ideaal ongeschikt vindt, maar omdat het toezichthoudende orgaan (Programma Bepalend Orgaan) niet representatief zou zijn. Elke publiekrechtelijke omroep heeft een dergelijke raad van toezicht nodig.

Omdat Radio Ideaal ervan overtuigd is dat zij in de gemeente Lochem een lacune op omroepgebied kan opvullen, gaat zij opnieuw een aanvraag indienen bij het Commissariaat voor de Media om deze zendmachtiging te verkrijgen.

De gemeente Lochem is daarvan ook op de hoogte en omdat er voldaan wordt aan alle andere voorwaarden zal de gemeente, naar ons gevoel, welwillend moeten kijken naar de nieuwe aanvraag. Wij willen daarom graag in contact komen met belangstellenden uit verschillende maatschappelijke stromingen (zoals Kunst & Cultuur, Maatschappelijke zorg en welzijn, Sport en recreatie, Jongeren, Etnische en culturele minderheden etc.), om in dit PBO zitting te nemen en ons te steunen om bij de gemeente Lochem de uitzendmachtiging te mogen ontvangen. Het lidmaatschap van een PBO vraagt relatief weinig tijd, er wordt 4 maal per jaar vergaderd. Als PBO lid maak je deel uit van een omgeving die bruist van energie en waar je medewerkers zult ontmoeten die met zeer veel enthousiasme hun programma’s maken.

Mochten er lezers zijn die graag willen meewerken als PBO lid aan de lokale omroep Radio Ideaal in Lochem, die hopelijk snel gerealiseerd kan worden, komen wij graag met hen in contact. Kijk ook op de website van Ideaal: www.radioideaal.nl

Aanmelden kan bij Joke Berendsen, secretariaat@radioideaal.nl

Ook is er informatie te verkrijgen bij Lammert Blikman, voorzitter van Radio Ideaal, tel.nr. 0653125369.

comments powered by Disqus
DeKortesWoonsfeerGoossensBranjiAdvertentieReneBrunsBranji