689
Pieterpad Praat: Willy

Pieterpad Praat: Willy

geplaatst op 28-09-2021 door Redactieteam Laren Gelderland

Laren ligt aan het “Het Pieterpad”. Het pad loopt van Pieterburen naar de Pietersberg. 498 Kilometers. Dagelijks passeren wandelaars of fietsers Laren. De meesten van hen lopen een deel. Wie zijn zij? Waar komen ze vandaan? Wat vinden zij van ons Loarne? En wat zouden wij bij hen kunnen bezoeken?

Willy Nijkamp Pieterpad logies

Het kan u bijna niet ontgaan: lopend over het Pieterpad in de Verwoldseweg staat tegenover de scholen een bordje “Pieterpad logies ”in de tuin van huisnummer 15. 

Dat maakt nieuwsgierig. En daarom een gesprek met Willy Nijkamp, de eigenaresse. Willy biedt al 20 jaar een kamer met ontbijt aan fietsers en wandelaars van het Pieterpad. 

Willy vertelt dat het per toeval begonnen is. In 2001 verhuisde zij met haar man van de boerderij in Olde naar hun huis aan de Verwoldseweg. Om plaats te maken voor hun dochter en schoonzoon als bedrijfsopvolgers. Willy en haar man waren toen al enthousiaste fietsers. Regelmatig trokken ze erop uit voor een meerdaagse fietstocht. Bijvoorbeeld een fietstocht langs de Zuiderzee.  En zo ontdekten zij “Vrienden van de fiets” omdat ze tijdens hun tochten via deze organisatie een slaapplaats boekten. 

De organisatie van de fietsvierdaagse in Laren deed een beroep op haar om tijdens de vierdaagse een slaapplaats te bieden. En dat deden ze om hen voort te helpen. Het beviel goed, er kwamen meer aanvragen en zo ontstond “Pieterpad logies”. En toen haar man overleed, heeft ze het voortgezet.

Vaak bellen mensen die dan vragen of haar huis wel vlak bij het pad ligt. Willy vertelt dan graag dat het pad over haar stoep loopt. In de loop van de tijd hebben heel veel “Pieterpadders” bij haar overnacht. Tijdens de corona is het drukker geworden. Veel gasten vertellen dat ze niet wisten dat de Achterhoek zo mooi is. 

Er zijn ook nogal wat mensen die regelmatig terugkomen. En dat heeft niet alleen met de ligging aan het Pieterpad te maken. Ook met de hele vriendelijke sfeer en het uitstekende ontbijt. Gasten hebben op “hun verdieping” niet alleen de beschikking over een eigen kamer en een badkamer. Er is ook zitje met thee en koffie. En dat spreekt de mensen aan. Haar ervaringen met gasten is vrijwel altijd positief zijn. “Ik heb maar een keer een negatieve ervaring gehad in de afgelopen 20 jaren” 

Als afscheid vertelt Willy me dat ze het wat rustiger aan wil gaan doen met haar 82 jaren...... Door haar kamer een beperkt aantal dagen per week ter beschikking te stellen. Dat is begrijpelijk. Maar voor wandelaars en fietsers vermoedelijk ook een teleurstelling. 

comments powered by Disqus
BranjiAirco HarkinkDeKortesWoonsfeerBranjiDijkermanGoossens