996
Pieterpad Praat: Karel

Pieterpad Praat: Karel

geplaatst op 12-01-2021 door Redactieteam Laren Gelderland

Laren ligt aan het “Het Pieterpad”. Het pad loopt van Pieterburen naar de Pietersberg. 498 Kilometers. Dagelijks passeren wandelaars of fietsers Laren. De meesten van hen lopen een deel. Wie zijn zij? Waar komen ze vandaan? Wat vinden zij van ons Laorne? En wat zouden wij bij hen kunnen bezoeken?

Karel

Karel neemt zijn kippen mee als hij, samen met zijn vrouw, vanuit Den Haag naar hun vakantiewoning in Lochem gaat. Hij zegt het heel serieus. Hij oogt ook ernstig; ik geloof hem op zijn woord. Al vele jaren brengen ze vrijwel iedere vrije dag door in Lochem en omgeving.

Vandaag wandelt hij van Holten via Laren naar Lochem. Langere wandelingen zitten er momenteel niet in vanwege de lockdown.

In zijn dagelijks leven heeft Karel een hele drukke baan in een ziekenhuis in Den Haag. De Achterhoek is het rustpunt. Zelfs na al die jaren is hij nog steeds verrast door het grote verschil tussen Randstad en Achterhoek. De mentaliteit is hier zo fijn meent Karel. “Mensen groeten elkaar”. Een glimlach breekt door. En er is vertrouwen in elkaar. Als de Welkoop wat voor je bestelt, vragen ze geen aanbetaling. Als het binnen is gekomen, brengen ze het ook nog even thuis. Wat een weldaad. Dat komt in Den Haag niet voor.

Ook de Achterhoekse ruimte spreekt hen als buitenmensen aan: wandelen, fietsen, kanoën en mountainbiken. Over een paar jaar met pensioen en wie weet vestigen ze zich definitief hier. Regelmatig wordt daarover gesproken. En gedroomd.

En wat maakt Den Haag de moeite waard? Voor Karel is dat de zee. Een grote stad pal aan zee. Dat maakt Den Haag uniek in Nederland. En het Lange Voorhout. Een oase in de stad. Hij fietst er regelmatig voor om.

Als we afscheid nemen vraag ik toch nog even naar die kippen. “Neem je ze ook telkens weer mee naar Den Haag?” Karel knikt; ze kunnen de weg dromen.

(tekst & foto: Hendrik Beelen)

 

comments powered by Disqus
AdvertentieAirco HarkinkBranjiGoossensBranjiBranji