822
Pieterpad Praat: Barbera

Pieterpad Praat: Barbera

geplaatst op 22-02-2021 door Redactieteam Laren Gelderland

Laren ligt aan het “Het Pieterpad”. Het pad loopt van Pieterburen naar de Pietersberg. 498 Kilometers. Dagelijks passeren wandelaars of fietsers Laren. De meesten van hen lopen een deel. Wie zijn zij? Waar komen ze vandaan? Wat vinden zij van ons Laorne? En wat zouden wij bij hen kunnen bezoeken?

Barbera

Op de bank tegenover de hoofdingang van huize Verwolde zit een wandelaar. Haar wandelschoenen heeft ze uitgedaan. Het lijkt me koud; het dooit vandaag voor het eerst, maar de sneeuw is nog lang niet weg. 

Barbera is het tastbaar bewijs dat wandelen geen winterslaap houdt. Sterker nog: ze heeft de ambitie om het hele pad in een keer te lopen. Jawel van Pieterburen naar de Pietersberg. In drie opeenvolgende periodes.  De eerste etappe naar Ommen is in 9 dagen is afgerond. Na een korte tussenstop loopt ze nu van Ommen naar Groesbeek. En daarna naar de Pietersberg! Totaal een maand onderweg. 

Niet alleen de sneeuw, ook de beperkingen van Corona wordt getrotseerd. Grotendeels alleen, af en toe een paar dagen gezelschap. 

De wandeling is onderdeel van een sabbatical. Op 1 januari stopte haar baan.  Ze weerstond de neiging om meteen een andere te zoeken.  Gaf voorrang aan een oude wens: het Pieterpad lopen. 

Ook Corona houdt haar niet tegen. Ze slaapt meestal in B&B ’s. Ontbijt op afstand is meestal geen punt. Avondeten is het soms wat lastiger. De ene keer is een supermarkt in de buurt. De andere keer kan ze wat laten bezorgen. 

Nu is ze op weg naar het centrum van Laren om bij de Plus wat te kopen. De gastvrouw van de B&B in de buurt van Laren pikt haar daar met de auto op. 

Onze omgeving is haar niet vreemd. Toch ervaart ze het in haar eentje intensiever: de rust en de ruimte in het oude landschap doen haar goed. Mensen zijn hier zonder veel woorden behulpzaam: zoals de gastvrouw die haar gewoon even met de auto komt halen. 

Barbera komt uit Amsterdam. Heeft ze nog een “geheime tip” voor een bezoek aan de hoofdstad? Die wil ze geven onder voorwaarde dat we het niet verder vertellen. Maak een “Amsterdamse School- wandeling”.  Laat de prachtige architectuur op je inwerken en neem als startpunt museum de Dageraad. Met de belofte dat we het onder ons houden, nemen we afscheid. 

comments powered by Disqus
Airco HarkinkGoossensSuper SnackBranjiBranjiBranji