960
Mag dit wel, of niet?

Mag dit wel, of niet?

geplaatst op 01-10-2020 door Redactieteam Laren Gelderland

Auteursrecht

Regelmatig zijn er vragen over het tonen van foto’s in de krant en sociale media. De werkgroep communicatie stelt haar foto graag beschikbaar voor deze proef.

Vrijwel alle foto's en alle plaatjes die op internet beschikbaar zijn, zijn auteursrechtelijk beschermd volgens de Auteurswet 1912. In een enkel geval heeft de auteur afstand gedaan van zijn auteursrecht, maar dat moet hij er dan wel expliciet bij gezet hebben.

De fotograaf, Koos, in dit geval, heeft het auteursrecht. Een fotograaf krijgt automatisch auteursrecht op al zijn foto’s die voldoende origineel zijn. Originaliteit kan bijvoorbeeld blijken uit de onderwerpskeuze, de compositie van de foto, het perspectief, de manier van belichting enz.
Van Koos mag de foto worden gebruikt en hij stelt geen voorwaarden. Heel anders zou het zijn als Willem Alexander deze foto, zonder toestemming, publiceert op facebook.

Aan de toestemming (licentie) voor het gebruik van een foto kunnen financiële voorwaarden worden verbonden. Dit dient de fotograaf in zijn voorwaarden voor gebruik vastgelegd te hebben. Het schenden van het auteursrecht kan aardig in de papieren lopen. De fotograaf dient wel actie te ondernemen. Ter geruststelling minder bekende fotografen zoals Koos nemen de moeite niet.

Portretrecht

Voor Joyce, Jaap en Jolien geldt het portretrecht. Zonder hun toestemming mag de foto niet worden gepubliceerd. Het gaat hierbij in eerste instantie om foto's die in opdracht zijn gemaakt. In ons geval is de opdracht gekomen van Wakker Laorne. Maar ook als de foto’s niet in opdracht van de gefotografeerde mensen zijn gemaakt, is publiceren soms riskant. De mensen kunnen 'een redelijk belang' hebben om zich tegen publicatie te verzetten.   Een ‘redelijk belang’ heeft met de privacywet te maken. Het is meestal wel toegestaan foto's te maken in de openbare ruimte en die te publiceren, zonder dat aan personen die toevallig in beeld komen toestemming hoeft te worden gevraagd. Totdat de gefotografeerde vindt dat er sprake is van een redelijk belang. Bijvoorbeeld Jolien vindt zichzelf niet florissant afgebeeld. Zij kan dan bezwaar maken.

comments powered by Disqus
DeKortesWoonsfeerBranjiDijkermanGoossensSuper SnackBranji