3517
Larense ondernemers winnen Agroscoopbokaal 2017

Larense ondernemers winnen Agroscoopbokaal 2017

geplaatst op 23-05-2017 door Redactieteam Laren Gelderland

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialist van ForFarmers heeft toegang tot deze cijfers, zodat hij/zij bedrijven proactief en effectief kan begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en plant de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk heeft gepresteerd. Met ingang van dit jaar is Reudink ook aangesloten. Zij beloont de meest vooruitstrevende ondernemer in de biologische sector.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zwartsluis werden dinsdag 9 mei de winnaars van de Agroscoopbokaal 2017 bekendgemaakt. Zeven ondernemers uit verschillende sectoren, waaronder maar liefst 2 ondernemers uit Laren ontvingen de ForFarmers Agroscoopbokaal vanwege hun uitzonderlijke resultaten. De winnaars kregen de bokalen uit handen van Yvon Jaspers.

Winnaar varkenssector: Topproductie biggen per zeug per jaar

Wim en Gerjo Wolters uit het Gelderse Laren gaan voor technisch topresultaat. In 2016 wisten zij maar liefst 34,4 biggen per zeug per jaar te spenen. Samen met hun medewerker sturen ze met voer en voerschema op een goede uierkwaliteit en biest-/melkproductie van de zeug. Het kraamstal­management krijgt veel aandacht, evenals de biestopname van ook de kleinste biggen. Dat resulteert in een zeer hoog gemiddelde van 16,0 levend geboren biggen per worp naast een hoge worpindex van 2,46 en een gemiddeld uitvalpercentage van 12,75% vóór spenen. Sterk is dat ten opzichte van 2015 het aantal levend geboren biggen met 0,5 big is gestegen en de uitval 2% is gedaald. De ondernemers willen in de top van de zeugenhouderij blijven meedraaien.

Winnaar melkveesector: Hoogste productie per koe per dag

Met fluctuerende melkprijzen en mogelijke invoering van fosfaatrechten staat één ding als een paal boven water: een hoge melkproductie met gezonde koeien loont. Met elke liter meer, wordt geld verdiend en gaat de efficiëntie omhoog. Daarom was deze keer het beste resultaat op ‘hoogste productie per koe per dag’ het criterium. Met een rollend jaargemiddelde over 2016 van 12.815 kg per koe met 3,94% vet en 3,40% eiwit is de familie Holmer uit Laren (Gld.) de absolute winnaar van de Agroscoopbokaal 2017. Met 41,5 kg melk per koe per dag behaalde Holmer het beste resultaat van alle Agroscoop-deelnemers.

 

Bron: www.forfarmers.nl

 

comments powered by Disqus
DijkermanAdvertentieReneBrunsDeKortesWoonsfeerBranjiAirco Harkink