970
Infoboom Laren

Infoboom Laren

geplaatst op 01-05-2015 door Jolien Braakman

Donderdagavond: ik zit aan de keukentafel met René Bruns, schrijnwerker. René praat en ik luister en bewonder en probeer mee te schrijven. Prachtig om te horen hoe hij met liefde praat over bomen, hout, zijn ideeën en de uiteindelijke realisatie ervan.

De speciale reden van mijn bezoek is een kennismaking met de “infoboom”. Als ik door het keukenraam kijk, zie ik hem. Een uitzicht dat René straks zal moeten missen want bijna is het zover.... De infoboom krijgt binnenkort een andere standplaats. Een mooi verhaal is hieraan vooraf gegaan. 

Baron van Heeckeren van Kell schonk René een eeuwenoude tamme kastanjeboom. Nadat de boom jarenlang in de nabijheid  van kasteel Huize Ruurlo in het bos had gelegen, kreeg de boom gedeeltelijk een eerste bijzondere bestemming. Het bovenste gedeelte van de stam is namelijk sinds september 2012 te bewonderen als boekenruilboom op de hoek van de Batsdijk en de Vortsterkampweg in Ruurlo. 

Maar er was natuurlijk ook nog het onderste gedeelte van de stam. René wilde deze graag een mooie plek geven maar een concreet plan was er eerst niet. Ideeën over een brood-uitgifte-boom midden in Laren in samenwerking met Bakker Wijnand waren er wel, maar konden uiteindelijk niet praktisch uitgevoerd worden.

René werd dit jaar benaderd door Ronnie Degen die een mooie boomstam zocht voor het plaatsen van een beveiligingscamera bij zijn nieuwe hotel. Maar om alleen daarvoor de prachtige onderstam te gebruiken vond René jammer. Het idee dat de stam een mooie plek in Laren zou krijgen, klonk René nog steeds als muziek in de oren en daarom werd er verder nagedacht. 

Hieruit kwam het plan voor het realiseren van een “infoboom” in het hart van Laren. Zowel Ronnie als René zagen dit idee helemaal zitten en gingen het plan verder invullen. 

In de stam komt een groot interactief beeldscherm waar mensen diverse informatie over Laren en omgeving kan vinden. Campinggasten, dagjesmensen of de inwoners van Laren zelf kunnen vrij gebruik maken van deze informatie. Alle informatie zal zodanig afgeschermd zijn dat er niet vrij op het internet gesurfd kan worden. Voor de levering van de hard- en software hebben René en Ronnie Die Computer uit Laren benaderd. 

Een beeldscherm is natuurlijk wel kwetsbaar en bovendien zal hout altijd werken door de invloeden van het weer. Ter bescherming van het beeldscherm heeft Lasbedrijf Dijkerman de opdracht gekregen een RVS kast op maat te maken. Met het nodige pas-, meet- en slijpwerk heeft René vervolgens een passende opening in de stam gemaakt.

Bovenop de stam komt een stalen kap, een pagodedak. Martin Hoentjen heeft daarvoor het staal moeten walsen en snijden met een laser om vervolgens de punten aan elkaar te lassen. Het resultaat: een prachtig dak dat straks de boom van boven beschermd. Om het dak goed te plaatsen, moest nog weer eerst de bovenkant recht afgezaagd en waterpas afgewerkt worden. Het dak wordt verder afgewerkt met 2 lagen primer en 2 lagen verf. Schilder Van de Wal aan de Holterweg neemt deze taak voor zijn rekening. Uiteindelijk zal rondom de kap “infoboom” te lezen zijn; de letters zijn het ontwerp van dochter Rosa Bruns.

Blijft alleen de grote vraag over…. Hoe komt de infoboom op zijn uiteindelijke plek te staan? Even zelf met de shovel de stam verplaatsen, zit er niet in. Want al die tonnen kilo’s zijn niet even te verzetten. Gelukkig bezit Dinant Scheggetman een shovel die deze kilo’s aankan en het vervoer naar Laren zal verzorgen. Terplaatse zal de boom ook aan de onderkant nog recht gemaakt moeten worden. Daarna zal een kraan er voor zorgen dat de boom op het betonnen voetstuk komt te staan. 

Bent u, net zoals ik, ook zo nieuwsgierig naar het eindresultaat? Op woensdag 6 mei zal de boom vlakbij Hotel de Achterhoek zijn gereserveerde plek innemen. Tot die tijd is er alleen een betonnen fundering (gemaakt door Bert van Klussenbedrijf Klein Velderman) zichtbaar met de benodigde kabels. 

Laren is straks een bijzondere boom rijker!


Foto's: René Bruns, Martin Hoentjen en Jolien Braakman 

comments powered by Disqus
DeKortesWoonsfeerBranjiReneBrunsGoossensBranjiDe Fabriek Muurstickers
Delen
Zoeken
Laden
Gerelateerde berichten
DeKortesWoonsfeerBranjiReneBrunsGoossensBranjiDe Fabriek Muurstickers