1061
Een jaar later

Een jaar later

geplaatst op 20-12-2020 door Redactieteam Laren Gelderland

In Laren Noord, hart van het buurtschap Bekmansbroek- ’t Veller ligt tussen hoge bomen de Kleine Carrousel. Augustus 2019 werd een Bingo gehouden, met een symbolische overdracht van de boerderij, waar de buurt rijkelijk vertegenwoordigd was. Tijdens het feest wilde iedereen weten wat de plannen zijn van Pablo, Hilde, Mayke en Wouter. Zij zijn de nieuwe eigenaren van de boerderij.

De dromen, wensen, ideeën en passies doen me denken aan het bekende tv-programma ‘Ik vertrek.’ en ook aan mijn eigen dromen en passies. Half Nederland, ook ik, kijkt met veel plezier naar het programma. “Is het gelukt, zijn de dromen, plannen uitgekomen?” Wat zijn ze onderweg tegengekomen, wat valt vies tegen, wat zijn de eerste overwinningen? Met een tas vol vragen en nieuwsgierigheid heb ik mezelf uitgenodigd voor een tweede kennismaking.

Bij binnenkomst vallen me de frisse kleuren op. De bar heeft een metamorfose ondergaan en er is een heuse woonkamer gecreëerd waar je ontspannen kunt ‘chillen’. Het horeca gedeelte oogt hierdoor ruimer en opener.

Het woord Corona valt, we spreken af de focus daar niet op te richten. Tegelijkertijd ontkom je er niet aan, het virus heeft zijn sporen nagelaten op de Kleine Carrousel. In het voorjaar moest de boerderij dicht. Gelukkig zijn de activiteiten rond Pasen weer hervat en mocht het terras vanaf juni open.

Veel is hetzelfde gebleven, op het oog zie je weinig verschillen als je over het terrein loopt. Wat is anders? De grote metamorfose is de uitstraling binnen in het horecagedeelte. Mijn oog valt op een verfrissende menukaart en de themavonden

In de zomer zijn er Borrel & Bites avonden georganiseerd en een drietal geslaagde Argentijnse avonden (‘asado’s’) gehouden met dansers, muziek en kleding. Wouter heette de gasten welkom en Pablo grilde in traditionele gaucho kleding de Argentijnse steaks op het vuur. De bezoekers waren enthousiast over de volledig verzorgde avonden. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Het erf en boerderij lenen zich uitstekend voor thema-avonden.  In november kon de geplande Halloween spooktocht voor volwassenen door de beperkte Lock down niet doorgaan. De figuranten waren al geregeld en het plot was al bedacht. Deze spannende belevenis gaat nu in de vrieskist voor volgend jaar, dat wordt bibberen. Het lukt me niet om de geheimen van deze avond te ontfutselen. Ik zal zelf moeten gaan.

Mayke en Hilde spreken bewust en enthousiast over beleefboerderij. Met z’n vieren hebben ze een duidelijk concept en droom voor ogen. Benamingen als zorg-, activiteiten- of kinderboerderij dekken de lading niet. Leerlingen van een school voor voortgezet speciaal onderwijs volgen een dagdeel praktijkonderwijs op de boerderij. Er zijn ook plannen voor dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mayke heeft terecht een hekel aan deze term. Jong en oud zijn welkom, met of zonder beperking. Centraal staat voor iedereen beleven, ontspannen, genieten van samen zijn en doen. Voor iedereen valt er voldoende te beleven en te doen op de boerderij.

De twee stellen willen met hun kinderen oud worden op de boerderij en stap voor stap gaan richting een eigentijdse beleefboerderij. Door hun doorzettingsvermogen is het afgelopen jaar al veel bereikt. Op de weg naar huis zie ik enkele nieuwe dieren in de wei, ook zij voelen zich thuis in het buitengebied.

Tekst: Jaap de Boer

  

 

comments powered by Disqus
BranjiBranjiAirco HarkinkBranjiSuper SnackBranji