Agenda

Agenda - oktober

04 Okt Voorverkoop jubileumconcert Apollo (19:00 - 21:00)

Op zondag 17 november houdt KMV Apollo een spetterend jubileumconcert ter ere van haar 140-jarig bestaan. Het concert wordt gehouden in de Braninkhal en begint om 13.00 uur. Naast de drumband en het fanfare-orkest zullen ook zanger en cabaretier Ernest Beuving en Big Band Straight Ahead hun medewerking verlenen aan dit middagconcert. Kaarten kosten € 15,- incl. koffie/thee. Voorverkoop kaarten op vrijdag 4 oktober om 19.00 uur in de Braninkhal; daarna bij Plus Beuzel

06 Okt Schatten van Verwolde - porselein en aardewerk (13:00 - 15:00)

In en rondom Huis Verwolde, in het Achterhoekse Laren, verbergen we heel wat schatten…van groot tot klein, binnen en buiten, goed verstopt of direct zichtbaar. Dit seizoen licht Geldersch Landschap & Kasteelen een aantal van die bijzondere schatten toe. Op zondag 6 oktober kun je met onze gids Jacob mee in een speciale rondleiding over het porselein en aardewerk in Huis Verwolde. Tijdens de rondleiding Schatten van Verwolde gaan we dieper in op de rijke geschiedenis van Huis Verwolde. Door het seizoen heen komen thema’s komen aan bod zoals de schilderijen en het meubilair in Huis Verwolde. Op zondagmiddag 6 oktober vertelt onze gids over de collectie Aziatisch en Europees porselein en aardewerk. Vooral aan oorsprong, vervaardiging en gebruik wordt aandacht besteed. Bijzonder is ook dat tijdens Schatten van Verwolde je in het huis op plekken komt die normaal gesloten zijn voor bezoekers. Het is de laatste keer dit seizoen dat er een rondleiding Schatten van Verwolde wordt gegeven. Natuurlijk bent u tot aan 1 november nog van harte welkom om aan te sluiten bij een reguliere rondleiding tijdens onze openstellingsdagen op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag. Datum en tijd: zondag 6 oktober, aanvang 13.00 uur (start rondleiding 13.15 uur) en 15.00 uur (start rondleiding 15.15 uur) Duur: ca. 1,5 uur Entree: volwassenen € 12,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 8,50. Donateurs GLK en museumkaarthouders € 4,00. Adres: Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren. Online reserveren noodzakelijk: www.glk.nl/verwolde

06 Okt Archeologie in Lochem (14:00 - 17:00)

Regio-archeoloog Harry Pape-Luijten geeft een lezing over archeologisch onderzoek en archeologische vondsten in de gemeente Lochem. Hij is te gast in de Bibliotheek Lochem op zondagmiddag 6 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap. Voor en na de lezing is er gelegenheid om de tentoonstelling met archeologische vondsten uit Lochem en omgeving te bekijken en vragen te stellen aan de regio-archeoloog. In de vitrine is een kleine expositie te bezichtigen met archeologische vondsten uit Lochem en omgeving. De expositie is te bekijken van 26 september tot en met 16 oktober. Daarnaast is de Bibliotheek speciaal geopend voor het Weekend van de Wetenschap op zondagmiddag 6 oktober van 14 tot 17 uur. De lezing door Harry Pape-Luijten is van 15.00 tot 16.00 uur. Entree is gratis.

06 Okt Optreden Larenka en Eschländerkapel (14:00 - 17:00)

Op 6 oktober vanaf 14.00 is er volop te genieten van blaasmuziek door 2 kapellen bij CR Stegeman te Laren. De plaatselijke kapel Larenka zal onder leiding van Gertie Braakman haar Tsjechische muziek laten horen. Daarnaast is de Eschländerkapel uit Hellendoorn uitgenodigd. Deze kapel behoort al jaren tot de top van de Nederlandse blaaskapellen en heeft onder leiding van Jan Dijsselhof vele successen behaald. De entree is € 5,=.

06 Okt Muziektheatervoorstelling De Weg (14:30 - 17:00)

“De Weg” vertelt het aangrijpende verhaal van Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. Een verhaal over afwijzing, verlies, veerkracht en hoop, gezien door de ogen van een tiener. Geïllustreerd met prachtige muziek. In deze persoonlijke muziektheatervoorstelling neemt zangeres en harpiste Ekaterina Levental het publiek mee op de weg die zij als tiener aflegde. De weg, die leidde van land naar land, toen zij en haar familie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet in Oezbekistan konden blijven door oplaaiend antisemitisme. Locatie: Kulturhus 't Kruispunt. Kaarten à € 15,00. Kaartverkoop start op 1 september. Kaarten zijn te reserveren via bankoverschrijving (NL22RABO0334850061 t.n.v. St. Kulturhus 't Kruispunt

10 Okt First Mates Wil jij iemand ontmoeten (17:00 - 21:00)

Op 10 oktober wordt in Laren bij Restaurant Stegeman het evenement ‘First Mates’ georganiseerd! Deze eerste unieke editie is gebaseerd op het datingprogramma First Dates dat wordt uitgezonden op NPO. Hierbij gaan mensen, die elkaar niet kennen, met elkaar eten met als doel: het vinden van een partner. De deelnemers zijn bij elkaar gezet op basis van 1 of meer overeenkomsten. Wanneer je je opgeeft krijg je een aantal vragen over je voorkeuren, je vrijetijdsbesteding en je wensen voor de date. Vervolgens wordt je door ons gematched met iemand op basis van deze informatie. Je hoort vervolgens hoe laat je etentje bij Stegeman begint. Rest je alleen nog om op tijd aanwezig te zijn en gewoon een hele leuke tijd te hebben. Opgeven kan t/m 8 oktober door een mail te sturen aan M.Stouten@welzijnlochem.nl of te bellen naar Michelle Stouten op 0573-297000 tijdens kantooruren. Kosten zijn €15 euro per persoon voor een hoofd- en nagerecht en twee consumpties. Mocht je wel mee willen doen maar dat om bepaalde reden niet kunnen? Laat het ons weten, we denken en helpen graag mee!

11 Okt Voorverkoop voorstelling AEV 'Allo Allo' (19:00 - 21:00)

Toneelvereniging AEV speelt "Allo Allo" op 1, 2, 8 en 9 november in De Mölle in Exel. Voorverkoop is op vrijdag 11 oktober van 19.00 tot 21.00 uur in De Mölle.

12 Okt Repair café (09:30 - 00:30)

Op zaterdag 12 oktober draait het in Kulturhus ’t Kruispunt aan de Verwoldseweg 1 in Laren (Gld.) allemaal weer om repareren. Het Repair Café bestaat bijna 6 jaar! In die jaren hebben vele inwoners van Laren en omgeving de weg naar het Kulturhus gevonden en hebben onze vrijwilligers vele honderden reparaties uitgevoerd. Tussen 09.30 uur en 12.30 uur staan ze weer voor u klaar. Zij helpen gratis bij alle mogelijke reparaties (ook kleding e.d.) en gereedschap en materialen zijn aanwezig. Alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in Repair Café Laren weten bijna altijd raad. In het Kulturhus treft u ook de Eeko Box aan. Hierin kunt u lege cartridges en oude mobiele telefoons deponeren. De opbrengst van uw ingeleverde materialen komt ten goede aan de stichting Geef een knuffel. Tot ziens op zaterdag 12 oktober tussen 09.30 uur en 12.30 uur.

13 Okt Kliederkerk (14:00 - 16:00)

We gaan starten met Kliederkerk in Laren! Kliederkerk is er voor alle peuters en kinderen van de basisschool en hun ouders/verzorgers/grootouders. Op een zondagmiddag kunnen de kinderen en volwassenen samen allerlei opdrachten, spellen en creatieve dingen doen om zo een thema of verhaal te ontdekken. Hierna is er een korte viering waarin het thema of Bijbelverhaal verder wordt verteld en daarna is er plek voor ontmoeting met koffie, thee, ranja en veel lekkers in de vorm van een high tea. De eerste keer is op zondag 13 oktober van 14-16 uur, in de kerk in Laren (Gld). Het thema is dan: Spoorzoeken. Op zoek naar Gods sporen. Welke sporen laat ik achter? Welke sporen volgen we? Een zoektocht die we samen kunnen doen. Komen jullie ook?

19 Okt Nationale Vogelshow (10:00 - 17:00)

De vogelvereniging De Geleurde Zanger C.L.W. Noorduyn uit Lochem en de Speciaal club Gouldamadines Regio 5 houden op 19 en 20 oktober 2019 een Nationale Vogeltentoonstelling. Locatie: Verwoldseweg 37 te Laren (Gld) in het pand van Woestenenk Mechanisatie. Omdat het een nationale vogelshow is mogen leden van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uit heel het land hun vogels inzenden om te laten keuren en vervolgens te showen. Op deze show is altijd een breed scala aan vogelsoorten te bezichtigen van hoog niveau. Circa 1200 vogels zijn ingeschreven en op de show te bezichtigen zijn. Op zaterdag 19 oktober is de show geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 20 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.

19 Okt 100 jarig jubileumconcert de Lofstem (20:00 - 22:00)

De Christelijk Gemengde Zangvereniging “De Lofstem” is opgericht op 19 oktober 1919. Het is de langst bestaande zangvereniging van Laren. Op 19 oktober 2019 hopen zij het 100 jarig jubileum te vieren. :Met medewerking van het Twents Mandoline en Gitaar Orkest uit Enschede en de sopraan Thea Winterink.

20 Okt Nationale Vogelshow (10:00 - 16:00)

De vogelvereniging De Geleurde Zanger C.L.W. Noorduyn uit Lochem en de Speciaal club Gouldamadines Regio 5 houden op 19 en 20 oktober 2019 een Nationale Vogeltentoonstelling. Locatie: Verwoldseweg 37 te Laren (Gld) in het pand van Woestenenk Mechanisatie. Omdat het een nationale vogelshow is mogen leden van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uit heel het land hun vogels inzenden om te laten keuren en vervolgens te showen. Op deze show is altijd een breed scala aan vogelsoorten te bezichtigen van hoog niveau. Circa 1200 vogels zijn ingeschreven en op de show te bezichtigen zijn. Op zaterdag 19 oktober is de show geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 20 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.

20 Okt Herfsttinten-boerenkooltocht (10:00 - 13:00)

De dagen worden korter, de schaduwen langer. De bladeren van de bomen verkleuren weer en veroorzaken prachtige herfsttinten. In deze schoonheid van de Achterhoek organiseert Toeristenbelang Laren voor de 30e keer de inmiddels bekende hersttintentocht voor fietsers en automobilisten. De fietstocht van ongeveer 35 km en de autotocht van ongeveer 65 km leiden door lommerrijk bos en afwisselende vergezichten. Dat wordt weer genieten. U kunt starten tussen 10:00 tot 13:00 uur, vanaf Witkamp, Dorpsstraat 8 in Laren Gld. Halverwege de tocht is er een rustpauze waar de benen gestrekt kunnen worden en men gratis mee kan doen aan een originele prijsvraag. Aan het eind van de tocht kunt u, tegen gereduceerde prijs, tot 17.00 uur, deelnemen aan een smakelijk boerenkool met worst buffet. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Toeristenbelang Laren

21 Okt Lochemse Zaken Café (09:30 - 11:30)

Ondernemers en de gemeente. Twee werelden met vaak hetzelfde doel. Een sterke economie en een gemeente waar het prettig leven, wonen en recreëren is. Om het contact tussen ondernemers en de gemeente aan te halen, organiseert de gemeente een reeks Lochemse Zaken Cafés. Een laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten en over en weer te weten wat er speelt Blurring in de detailhandel is het thema Het thema voor deze ochtend is blurring in de detailhandel. Van winkelen naar verblijven! We zijn daarom te gast bij Hart van Lochem. Er is ook ruimte om elkaar over andere economische onderwerpen te spreken.

26 Okt Apollo oud papier (08:00 -

Elke vierde zaterdag van de maand wordt er 's ochtends door Apollo oud papier opgehaald in de kern van Laren.

31 Okt Inloop half uurtje Wakker Laorne (19:30 - 20:00)

Inloop half uurtje voor contact met het bestuur. Locatie: Kulturhus, Verwoldseweg 1