Midwinterhoorn puttenwandeling

Midwinterhoorn puttenwandeling


Toeristenbelang Laren organiseert voor de 21e keer een wandelroute langs midwinterhoornblazers en de oude waterputten op het landgoed Verwolde bij Laren (Gld.).

Ook u bent deze dag hartelijk welkom op deze Driekoningen dit bijzondere evenement, met of zonder nordic-wandelstokken.

Dit jaar kunt u kiezen uit twee wandelingen, een van ± 8 km of een van ± 13 km. Tijdens de uitgezette wandelingen zult u natuurlijk verschillende midwinterhoornblazers zien en horen spelen. Er is onderweg ook weer gelegenheid om verschillende verwarmende hapjes en drankjes [glühwein, warme appelsap] te gebruiken.

In Twente en delen van Gelderland blaast men de midwinterhoorn tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen (6 januari). Het geluid, “d’olde roop”, draagt ver over het winterse landschap.
De midwinterhoorn is een oud houten blaasinstrument dat nu nog wordt gebruikt in Twente, delen van Gelderland en, vlak over de grens, in Duitsland. Het is op ambachtelijke manier gebouwd van berken- of wilgenhout, met een mondstuk van vlierhout. Op boerderij Blankenberg, waar u onderweg kunt pauzeren met erwtensoep, een broodje worst en koffie, is een midwinterhoornbouwer aanwezig. Hij geeft interessante uitleg over het traditionele instrument.

Rondom Laren beschikken veel boerenerven nog over een 17e eeuwse waterput. Blazers gebruiken een waterput om het geluid te versterken of om er de hoorn op te laten rusten.

De wandelroutes starten bij manege St. Steffenrijders aan de Verwoldseweg 26, net ten oosten van de dorpskern Laren.
U kunt starten – tussen 10.30 en 13:00 uur

Het parkeerterrein wordt aangegeven.

De deelname is € 3,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis.

Voor de wandelaars: de route loopt door een gebied waar wild vrij rond kan lopen. U mag uw hond meenemen maar deze moet de hele wandeling aan de lijn.