767
Schoon belonen

Schoon belonen

geplaatst op 18-09-2017 door Redactieteam Laren Gelderland

Prins Willem Alexander school en De Branink gaan voor een schone wijk. Afgelopen maandag 11 september zijn de PWA school en de Branink in Laren van start gegaan met de eerste schoonmaakactie van “Schoon belonen” in Laren. De kinderen van beide scholen zullen om en om (bij elkaar acht keer per jaar) een groot gebied rondom de scholen schoonmaken. Bert Groot Wesseldijk, wethouder afval van de gemeente Lochem, sprak de kinderen toe en gaf het startsein.

Met het project “Schoon belonen” kunnen scholen, sportclubs en andere verenigingen samen zorgen dat flesjes blikjes en andere verpakkingen worden opgeruimd en ingezameld. Dit leidt niet alleen tot een schonere omgeving maar ook tot een mooie beloning. Per vierkante kilometer die aantoonbaar schoner is geworden wordt er namelijk 100 euro ter beschikking gesteld aan de school om in overleg met Circulus-Berkel te besteden. Het maximum dat verdiend kan worden is 400 euro per school. Om “Schoon belonen” tot een succes te maken werken de gemeente Lochem, Circulus-Berkel en Stichting Welzijn Lochem samen. De gemeente maakt dit hele programma mogelijk en stuurt het beleidsmatig aan. Circulus-Berkel faciliteert met mankracht en materiaal zoals prikstokken, handschoenen, hesjes en vuilniszakken en Stichting Welzijn Lochem verzorgt de contacten met de deelnemers. Alle groepen van de scholen zullen meedoen. Zo zullen bijvoorbeeld de groepen 1 en 2 het gebied rondom de school opruimen. De overige groepen pakken het gebied bij de Bakkerij, de Kamp, de Akker, Verwoldseweg, Dorpsstraat en de Rengersweg (in het dorp) aan.

Waarom “schoon belonen”?

“Schoon belonen” is een pilot waarbij gemeenten en maatschappelijke organisaties samenwerken om zwerfafval in Nederland zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden. Het project is een initiatief van de VNG, Natuur & Milieu en het Afvalfonds Verpakkingen. Het is een uitbreiding van het “Cleanwise” programma dat inwoners stimuleert om afval te scheiden en door educatie en voorlichting mensen bewust maakt van de impact van afval.  De gemeente Lochem is 1 van de 100 gemeente die meedoen met schoon belonen.

Aanmelden?

Elke school of vereniging die zich wil inzetten voor een schonere omgeving kan contact opnemen met Hugo Schoute van Stichting Welzijn Lochem voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden. Dat kan via telefoon 06-45640825 of e-mail H.schoute@welzijnlochem.nl. Meer weten over “schoon belonen”, kijk dan op https://www.nederlandschoon.nl/wat-jij-kan-doen/schoon-belonen/over-de-pilot

comments powered by Disqus
BranjiBranjiDeKortesWoonsfeerGoossensBranjiDijkerman