417
Aandacht en waardering voor vrijwilligers

Aandacht en waardering voor vrijwilligers

geplaatst op 28-09-2017 door Redactieteam Laren Gelderland

Zo tussen de 150 en 200 vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken uit de gemeente Lochem kunnen zich aanmelden voor het eerste Vrijwilligers Workshop Festival op 11 november op het Staring College in Lochem. De toegang is gratis.

Het festival is een initiatief van de Vrijwilligerscentrale Lochem. “Het is een manier om vrijwilligers een blijk van waardering te geven”, zegt Wendy Goodin, coördinator van de centrale. “We willen iedereen eens goed in de watten leggen. Met workshops over vrijwilligerswerk en kennis voor persoonlijke doeleinden maar ook aandacht voor lekker eten en drinken.”

Hoeveel vrijwilligers er in de gemeente Lochem zijn is helaas niet bekend. “Toch kun je ervan uitgaan dat bijna ieder huishouden wel iemand heeft die zich vrijwillig inspant”, aldus Goodin. “Het gaat ons niet alleen om vrijwilligers die ergens als vrijwilliger staan ingeschreven. Je kunt bijvoorbeeld ook luizenmoeder zijn op een school, in een buurt actief zijn rondom de tuintjes of penningmeester bij een sportvereniging. Ook dan kun je je inschrijven voor het festival.”

Naast vrijwilligers worden maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers werken uitgenodigd. “Met vrijwilligers werken doe je niet zomaar even. Wij willen dat graag ondersteunen onder andere door kennis te delen.” Er zijn ook veel kleinere verengingen en stichtingen die voor een groot deel of volledig uit vrijwilligers bestaan. Daarbij is er vaak weinig budget. “Ook aan deze groep is gedacht met het festival”, zegt Goodin.  Workshops om social media in te zetten, het voeren van lastige gesprekken, het werven van subsidies, het schrijven van een krantenartikel en het maken van goedkope leuke hapjes is een greep uit het aanbod.

De deelnemers kunnen iets doen waar ze rondom vrijwilligerswerk iets aan hebben maar ook iets waar ze persoonlijk van kunnen profiteren. “Dat vinden we minstens zo belangrijk. Je bent niet alleen maar vrijwilliger. We verzorgen bijvoorbeeld ook een workshop over hoe je je vrijwilligerswerk in kunt zetten voor het zoeken naar een baan. Want soms wordt het werk dat ze als vrijwilliger doen onderschat.” Als kers op de taart is er als waardering van alles te doen. “Je kunt bijvoorbeeld een professionele profielfoto laten maken maar ook je nagels laten lakken.”

In totaal gaat het om zo’n 15 workshops. Maar het kan best zijn dat er nog een aantal bijkomen. “Zodra we vernemen dat er ergens vraag naar is dan proberen we daarop in te spelen”, zegt Goodin.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via vrijwiligerscentrale@welzijnlochem.nl o.v.v. Vrijwilligers Workshop Festival. Wanneer het aanbod van het festival compleet is dan staat dit op www.vrijwilligerscentralelochem.nl of op de facebookpagina van Vrijwilligerscentrale Lochem. 

comments powered by Disqus
DijkermanBranjiReneBrunsBranjiBranjiDeKortesWoonsfeer