Verraderlijke weg

Verraderlijke weg


Wat is het toch ontzettend verdrietig om te lezen dat gisteren een motorrijder is verongelukt aan de Markeloseweg. Het gebeurde op bijna hetzelfde gedeelte van de weg waar, iets meer dan een jaar geleden, ook een ongeval met dodelijke afloop plaats vond. En het is ook dezelfde plek waar ik zelf 10 jaar geleden een ongeluk heb gehad. Gelukkig had ik destijds een aantal engeltjes op mijn schouder zitten, waardoor ik het wel na kan vertellen.

Hoe komt het toch dat er op de Markeloseweg, en in die bocht specifiek, veel ongevallen gebeuren? Rijdt men te hard, worden bochten en/of situaties verkeerd ingeschat?

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik vertellen dat ik destijds niet te hard heb gereden, maar de bocht niet ruim genoeg had genomen waardoor ik in botsing kwam met een tegenligger. Door de botsing kwam mijn linkervoorwiel scheef onder de auto waardoor ik niet meer kon sturen. Het wiel liet een diep spoor na in het asfalt recht op een boom af. De herinnering dat ik op de boom afreed maar niet kon bijsturen en een flits dacht: "dit gaat niet goed" is mij altijd goed bij gebleven. De geur die vrij kwam uit de airbag herinner ik me als 'vies' en 'brandlucht'. Gelukkig zijn de inzittenden van de andere auto en ikzelf er alleen met kneuzingen van afgekomen. Wel heb ik sindsdien ruim voor de bocht de voet op de rem en rij ik absoluut niet harder dan 50 km/uur in die bocht. De tijd ging verder, het asfalt was inmiddels gerepareerd en ik kreeg weer vertrouwen om met de auto op pad te gaan en die bocht te nemen.

Sinds vier jaar is de maximum snelheid terug gebracht naar 60 km/uur, maar of hiermee de verkeersveiligheid beter is geworden is nog maar de vraag. Ik zie regelmatig auto's die voorbij scheuren met een snelheid die daar ver boven gaat. En fietsers worden ingehaald op een onoverzichtlijk punt bijvoorbeeld vlak voor een bocht. Sinds de snelheidswijziging heeft al het verkeer van rechts voorrang, maar ook dat wordt nog wel eens vergeten. De Markeloseweg is gewoon geen weg om dit soort dingen te doen! De weg is niet overzichtelijk genoeg, is niet erg breed en gaat bovendien door een boomrijk gebied. Denk daarbij ook aan de overstekende reeën! 

Een passende oplossing voor het verhogen van de verkeersveiligheid heb ik niet, maar wanneer we met z'n allen ons meer bewust zijn van de totale situatie op de weg zou het wellicht een beetje kunnen helpen.

  • Houd je aan de maximum snelheid en ga daarom misschien maar 5 minuten eerder van huis
  • Doe je lampen aan zodat je zichtbaar bent, ook op de fiets 
  • Ben je lopend? Loop dan aan de linkerkant van de weg en zorg dat je zichtbaar bent

Maar bovenal: Heb respect voor alle medeweggebruikers en handel daar ook naar.

Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden/kennissen van de omgekomen motorrijder. Wat de oorzaak van dit ongeval ook is, het is verschrikkelijk dat dit gebeurd is. Ik ben mijn engeltjes nog steeds dankbaar dat ik er nog wel ben. En het spoor van destijds? Deze is inmiddels weer duidelijk zichtbaar en herinnert mij er dagelijks aan dat het ook heel anders had kunnen aflopen. 

Tekst: Jolien Braakman

comments powered by Disqus
AdvertentieSuper SnackDe Fabriek MuurstickersBranjiBranjiReneBrunsBranji